- 11/13/2023
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Genel
Polonya Üniversitelerinde yüksek lisans öğrencisi olabilmek için hangi şartların arandığı oldukça merak edilen konu başlıklarından bir tanesi. Bu yazıda özellikle Wroclaw Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki mühendislik alanlarındaki yüksek lisans programlarına yapılacak olan başvurular hakkında bilgilendirme yapılması amaçlanmıştır. Polonya’da bir yüksek lisans programına kabul alabilmek için, öncelikle başvurulacak alan ile ilgili bir lisans diploması gereklidir. Bu lisans diploması ile birlikte üniversite tarafından verilen Diploma Supplement, lisans döneminde alınan derslerin içerikleri ve ECTS ( European Credit Transfer and Accumulation System) bakımından istenilen programda yüksek lisans yapılabilmesi için yeterli bulunduğu taktirde başvuru değerlendirmeye alınır. Değerlendirmeye alınan başvurular için dil yeterliliği aranmaktadır. Bu dil yeterlilikleri IELTS, TOEFL kimi zaman da BULATS skorları ile desteklenmiş olmalıdır.
Lisans eğitimini 100% ingilizce tamamlamış kişilerde ise herhangi bir dil yeterlilik şartı aranmamaktadır. İstenilen dil skorlarının asgari limitlerinin altında kalan adaylar içinse, bazı programlar aday ile yapılan ingilizce online interview yoluyla adayın dil yeterliliği konusunda karar verilmektedir.
Dil yeterliliği olmayan adaylar, yukarıda belirtilen dil yeterliliği sertifikalarını edinmek amacıyla üniversitelerin kendi bünyesindeki yabancı dil kurslarına kayıtlarını yaptırıp, bu kurs sonunda alınan dil yeterliliği belgesiyle başvurularını tamamlayabilmektedirler. 1.1 Başvurumun olumlu sonuçlanması için neler yapabilirim? Wroclaw Teknoloji Üniversitesi, Polonya’nın belirli dallarda en iyi teknik üniversitesi olarak kabul görümesi sebebiyle oldukça tercih edilen bir üniversitedir. Bazı adaylar mezuniyet sonrası Avusturalya’da 2 yıllık çalışma ve oturum hakkı edinmek amaçlı Subclass 476 Skilled—Recognised Graduate visa başvurusu yapabilmek için aranan şartları, Polonya’da sadece Wroclaw Teknik Üniversitesi sağladığı için özellikle bir tercih sebebidir. Bu sebeple bazı bölümler için başvuru esnasında destekleyici bir takım ek belgeler eklemekte fayda var.
Bu belgeler;
• Cv
• Sertifikalar
• İş yerinden alınmış bir referans mektubu
• Akademik unvana sahip birinden alınmış referans mektubu
• Motivasyon mektubu
Başlıklar
Wroclaw Teknoloji Üniversitesinde Yüksek Lisans Öğrencisi Olmak
Polonya’daki eğitim sistemiyle Türkiye’deki eğitim sistemi arasında ufak farklılıklar bulunmaktadır. Bunların başında yüksek lisans programlarının başlangıç dönemleri ve eğitim süresi gelmektedir. Bazı programlar ekim başlangıçlı, bazıları ise şubat başlangıçlı programlardır. Genellikle de ekimde başlayan programlar 4 dönem, şubatta başlayanlar ise 3 dönemlik programlardır. Türkiye’ye kıyasla zaman zaman adeta ikinci bir lisans programı dedirtecek kadar yoğun geçen programlar mevcuttur. Derslerin, laboratuarların sabah 7:30 da başlayabildiği ve haftanın en az 4 gününün aşağı yukarı bu şekilde geçebilme ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda, D tipi öğrenci vizesinin sağlamış olduğu çalışma hakkını kullanarak eğitimleri boyunca aynı zamanda çalışmayı hedefleyen adaylar için oldukça yorucu bir süreç olabileceğini söylemek mümkün.
Polonya Üniversitelerinin özerk yapısı, üniversite içerisindeki işleyişi de belirli kurallara tabi kalmak kaydıyla oldukça esnek kılma şansını da beraberinde getirmektedir. Bu esneklikler çerçevesinde akademisyenler, verdikleri derslerin işleyiş şeklini, ders geçme koşullarını ve yöntemlerini kendileri belirleyebilmektedir. Bu durum öğrenme odaklı bilinçli bir yüksek lisans öğrencisi için çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Örneğin bir dersin hocası ders için her ders sonunda 5 dk lik 1-2-3 soruluk grandson test uygulamaya karar verebilir ve öğrencinin bu sınavlardan aldığı skorların ortalamasının belirli bir skor üzerinde olması durumunda dönem sonu final sınavına girmeksizin dersi geçmesine fırsat vermektedir. Aksi durumda final sınavında ve akabindeki muhtemel make-up exam sonunda dahi öğrenci başarı gösteremezse. Dersi veren hoca ile oral examınation yaparak öğrendiklerini birebir açıklama şansı bularak da dersden geçer not alabilme imkanı, dersi veren hocanın insiyatifi çerçevesinde mevcuttur.
Genel olarak sınav odaklı eğitim yerine öğrenme odaklı bir eğitimin yürütüldüğü söylemek mümkündür.
Okul kayıt ve başvuru sürecinizde Uçar Consulting Polonya’daki Danışmanınız olarak yanınızdayız.Buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yüksek Lisans Mezuniyeti ve Sonrası
Tam zamanlı (tezli) yüksek lisans programının son aşaması olan yüksek lisans tezi supervisor eşliğinde hazırlanıp tamamlandıktan sonra, Bu tezin sözlü olarak bölümün atadığı bir komisyon karşısında sunulması ve savunmasının yapılması istenir. Bu savunmanın akabinde, eğitim süreci boyunca öğrenilen müfredat üzerinden daha önce hazırlanıp öğrencilerle de paylaşılan başlıklar ile ilgili 2-3 adet soru sorulmakta ve öğrenciden bu soruları sözlü olarak kısa bir süre içerisinde açıklamalı olarak cevaplandırması beklenir. Bu son büyük sınav Master’s Degree Final Examination olarak isimlendirilmekte olup, yüksek lisans mezuniyeti için son basamaktır. Bu basamağı da başarılı olarak tamamlayanlar yüksek lisans diploması almaya hak kazanırlar. Öğrenci, bu yüksek lisans diploması sayesinde
Polonya sınırları içerisinde mezuniyet tarihinden itibaren 9 ay daha iş aramak amaçlı kalabilmek için geçici oturum kartına başvurmaya hak kazanmakla beraber ömür boyu Polonya sınırları içerisinde çalışma izninden muaf olma hakkını da elde etmiş olur.
Yüksek Lisans sonrası Polonya’da iş başvuruları nasıl ve nereden yapılır yazımızı okumak için buraya tıklayınız.